07.09
2023

Eesti kõige pikemaajalisem margisari täienes kahe margi võrra

Täna ilmus kaks postmarki Eesti kõige pikemaajalisemast sarjast „Eesti Tuletornid”, millel kujutatakse Saaremaa rannikul Sõrve poolsaarest läänes Lõu lahes asuvaid tuletorne – Lõu tuletorni ja Anseküla tuletorni. 

Lõu lahte loetakse Saaremaa rannikul Sõrve poolsaarest läänes asuva Kaugatoma lahe kagusopiks. Kaugatoma lahe kagusoppi nimetatakse Lõu ja kirdesoppi Ariste laheks. Lahe veepeegli pindala on umbes 9,1 km2. Laht on üldiselt madal ning selle sügavus jääb alla 5 m, vaid lahesuus ulatub see üle 7 m. Omal ajal oli see sobiv koht laevadele halbades ilmastikuoludes tormivarju minekuks, tänapäeval liiklevad Lõu lahel peamiselt kohalikud kalurid ning mujalt tulijaid satub sinna haruharva.

Lõu sihi ülemine märk - Anseküla tuletorn, paikneb Saaremaal Sõrve poolsaare põhjaosas Ansekülas. Ringtulega meremärk aitab Sõrve poolsaare ümbruses orienteeruda ja moodustab koos lääne pool 3128 m kaugusel asuva Lõu tuletorniga ka sihi suunaga 103,1°-283,1°, mis kergendab Läänemerelt madalike vahelt sissesõitu Sõrve poolsaare läänerannikul paiknevasse Lõu lahte.

Lõu sihi alumine tuletorn asub Saaremaal Salme vallas Sõrve poolsaare läänerannikul asuva Lõu lahe kirdekaldal ning see moodustab Anseküla tuletorniga sihi suunaga 103,1°– 283,1°, mis näitab teed merelt madalike vahelt Lõu lahte ja tagasi.

Tuletorni margisarja kunstiline autor on Roman Matkiewicz, kes on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi 1994. aastal raamatugraafiku erialal. Aastast 1995 on ta kujundanud tuletornide margisarja ja 28 aasta jooksul on tema käe all valminud kahe värske margiga kokku Eesti 36 tuletorni postmargi kavandit.

Igal tuletorni margil on tuletorni täpsed koordinaadid, ehitusaeg ja margi ilmumisaasta. Margil kujutatud tuletorn fikseerib ehitise hetkeseisu. Sarjas on ka neid, mis enam ei valgusta tulega mereteid.

Lõu sihi alumise tuletorniga mark maksab 1,30 eurot, mis on sobiv riigisiseseks saatmiseks. Lõu sihi ülemise ehk Anseküla tuletorniga mark maksab 2,60, mis sobib rahvusvaheliseks saatmiseks. Margid on trükitud trükikojas Vaba Maa, mõlemat marki on 20 000.

Postmargid, esimese päeva ümbrik ja maksimumkaart on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris, aadressil Lossi plats 4.

2023. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki tähistamaks väärikaid sündmusi, ehitisi ja isikuid meie riigis ning ühiskonnas. Alates aprillist 2023 on Omniva postmargid trükitud paberile, mis omab Forest Stewardship Councili (FSC) vastutustundliku metsanduse märgist. FSC märgis tõendab, et paberi tootmiseks kasutatud puit pärineb vastutustundlikult majandatud metsadest ja selle juures on jälgitud majanduslikke, keskkonnaalaseid ja sotsiaalseid aspekte.

 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616