11.07
2024

Ilmus Kihnu saare teemaline postmark

Ilmus Kihnu saare ja kultuuri auks ja maailmas esile tõstmiseks postmark, millel on kujutatud Kihnu saart. 

Postmark trükiti trükikojas Vaba Maa, selle trükiarv on 15 000 ja selle hind on 1.30. Tegemist on Minu Mark saarte margisarja kuuenda väljaandega.

Margi ilmumise puhul on valminud ka teemakohane eriümbrik, lisaks on Toomapea postkontoris ilmumispäeval kasutusel esimese päeva tempel. Marki ja ümbrikut saab osta ka Omniva e-poest.

Eesti saarte Minu Mark sarjas on varem ilmunud Saaremaa (2012), Hiiumaa (2014), Muhu (2019), Vormsi (2021) ja Naissaare (2023) motiiviga postmargid. Sarnaselt varasematele väljaannetele on ka Kihnu margi tarbeks kujundatud esimese päeva ümbrik, mis on müügil Omniva e-poes.

Kihnu on Eesti suuruselt kuues saar, mille esmamainimine Kyne nime all leidis aset 1386. aastal. Kuigi Kihnu kultuuriruum on tekkinud sajandite vältel inimasustuse ja väikesaare looduskeskkonna koostoime tagajärjel, on kalamehed ja hülgekütid saart külastanud juba üle 3000 aasta. Kihnu on iidne meresõitjate ja kalurite saar, mida iseloomustab omanäoline pärimuskultuur, sealhulgas riided, keel, muusika ja käsitöö, mistõttu kuulub saar ka UNESCO suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimekirja. Aastasadade jooksul, kui Kihnu mehed on suure osa ajast merel veetnud, on naistest saanud saare käsitööd, tantse, mänge ja muusikat hõlmava kultuuripärandi hoidjad ja edasiandjad. Senimaani võib Kihnu saarel kohata kihnu seelikus ehk kördis naist mootorrattaga sõitmas.
 
Lisaks Kihnu margile serveeritakse ülejäänud osa tiraažist Minu Mark isekujundatavale postmargile, mis võimaldab igaühel Omniva veebipõhise tellimiskeskkonna vahendusel kujundada just selline mark nagu ta soovib ja vajab.

*Iga ilmuva postmargiga antaks välja esimese päeva ümbrik, mis on uue postmargi jaoks kujundatud ümbrik. Ümbrikule kleebitakse postmark või postmargid, mis kustutatakse esimese päeva templiga. Esimese päeva templit kasutatakse ainult konkreetse uue postmargi kasutusele võtmise päeval postmargi kustutamiseks.

2024. aastal annab Omniva välja paarkümmend postmarki tähistamaks olulisi teemasid ja väärikaid sündmusi meie riigis ning ühiskonnas. Alates aprillist 2023 on Omniva postmargid trükitud paberile, mis omab Forest Stewardship Councili (FSC) vastutustundliku metsanduse märgist. FSC märgis tõendab, et paberi tootmiseks kasutatud puit pärineb vastutustundlikult majandatud metsadest ja selle juures on jälgitud majanduslikke, keskkonnaalaseid ja sotsiaalseid aspekte.



Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616