14.06
2021

Soome-ugri rahvaste maailmakongress jõuab postmargile ja mündile

16. juunil ilmub VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressile pühendatud postmark. Postmargi esimese päeva tempel on ilmumispäeval kasutusel Kvartali keskuse postkontoris.
 
Soome-Ugri rahvaste maailmakongressi mark maksab 0,90 eurot, mis vastab riigisisese lihtkirja tariifile. Postmarki trükitakse  AS Vaba Maa trükikojas kokku 30 000 tk. Traditsiooniliselt ilmub koos margiga ka esimese päeva ümbrik (FDC) ning info kaart, mis kõik on saadaval Omniva e-poes. Margiväljaande on kujundanud kunstnik Riho Luuse.

Soome-ugri rahvad on läbi aegade püüelnud koostöö poole, teadmine ühistest keele- ja kultuurijuurtest on muutunud osaks meie rahvuslikust identiteedist. 1992. aastal Komi Vabariigi pealinnas, Sõktõvkaris kogunenud I soome-ugri rahvaste maailmakongress kandis just neid mõtteviise. Iga nelja aasta tagant kogunenud kongressid on olnud parimaks võimaluseks demonstreerimaks meie rahvaste ühtsust ja valmisolekut koostööks hariduse, kultuuri, teaduse või keskkonnakaitse alal. Soome-ugri maailm vajab aga ühendavaid sümboleid, üheks selliseks on Eesti Posti poolt Tartus toimuvaks VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressiks väljaantud postmark.
 
Lisaks postmargile laseb Eesti Pank 16. juunil ringlusesse ka soome-ugri kujundusega 2-eurose mündi. Münte vermiti miljon tükki, millest 12 000 on BU (brilliant uncirculated) kvaliteediga ja pakendatud meenetootena mündikaarti. Mündid vermiti Leedu rahapajas. Münte ja mündikaarte saab soetada alates 16. juunist kella 12 Omniva e-poes, üks kaart maksab 10 eurot. Eesti Panga muuseumipood ja postkontorid münte ei müü.
 
Uutel pühendusmüntidel on kujutatud Karjalas asuva Äänisjärve kiviaegsetelt kaljujoonistelt pärit päikese, põdra, jahimehe ja veelinnu kujutised. Äänisjärve kaljujoonised on esitatud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Mündi on kujundanud Al Paldrok ja Madis Põldsaar.
 
Erikujundusega 2eurosed käibemündid kehtivad ametliku maksevahendina kogu euroalal. 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616