23.02
2024

Eesti Vabariigi aastapäeva eel jõuab müügile Konstantin Pätsi postmark

Alates tänasest on Omniva postkontorites, postipunktides ja e-poes müügil Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi 150. sünniaastapäevale pühendatud postmark. Margi kujundas graafik Lembit Lõhmus.

Uue postmargi tiraaž on 20 000 ja hind 1.30. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris.

Pätsi postmargi kujundanud Lembit Lõhmus tõdes, et see ülesanne oli samaaegselt lihtne ja keeruline. “Kõik vajalikud kujunduselemendid tuleb panna pisikesel perforeeritud paberitükikesel õigesse kohta. Lisaks margi kujundamisele tuleb teha margipoogna montaaž, esimese päeva ümbrik ning esimese päeva eritempel, mis moodustaksid tervikliku kujunduse ning annaksid parimal viisil edasi postmargi sõnumi.”

Ka Lennart Meri 1999. aasta postmargi kujundanud Lõhmuse sõnul saigi ta Pätsi margi loomisel inspiratsiooni peamiselt tema hilisema ametivenna postmargist. Lisaks presidendi portreele paigutas graafik margile riigivapi ja aastanumbrid, mil Päts vabariigi president oli.” Lõhmusel on pikaaegne postmarkide kujundamise kogemus - täna müügile jõudev postmark on tal järjekorras juba 258.

 

* Iga ilmuva postmargiga antaks välja esimese päeva ümbrik, mis on uue postmargi jaoks kujundatud ümbrik. Ümbrikule kleebitakse postmark või postmargid, mis kustutatakse esimese päeva templiga. Esimese päeva templit kasutatakse ainult konkreetse uue postmargi kasutusele võtmise päeval postmargi kustutamiseks.

2024. aastal annab Omniva välja paarkümmend postmarki tähistamaks olulisi teemasid ja väärikaid sündmusi meie riigis ning ühiskonnas. Alates aprillist 2023 on Omniva postmargid trükitud paberile, mis omab Forest Stewardship Councili (FSC) vastutustundliku metsanduse märgist. FSC märgis tõendab, et paberi tootmiseks kasutatud puit pärineb vastutustundlikult majandatud metsadest ja selle juures on jälgitud majanduslikke, keskkonnaalaseid ja sotsiaalseid aspekte.

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616