31.10
2023

Majanduse jahenemine avaldas mõju Omniva kolmanda kvartali äritulemustele

Omniva kontserni müügitulu oli 2023. aasta üheksa kuuga kokku 94,7 miljonit eurot, mis on umbes kümnendiku võrra suurem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Kontsern teenis esimese kolme kvartaliga 1,9 miljonit eurot puhaskahjumit. Suure osa sellest moodustas dividendidelt tasutud tulumaks, kuid lisaks sellele mõjutab kontserni äritulemusi negatiivselt kahjumliku universaalse postiteenuse osutamine.

Kontserni müügitulu oli 2023. aasta esimese üheksa kuuga 94,7 miljonit eurot (2022: 86,7 miljonit eurot). Müügitulust 59 protsenti tuli Eestist, 15 protsenti Leedust, 10 protsenti Lätist ja 16 protsenti rahvusvahelisest transiidist. Universaalne postiteenus moodustas käibest 9 protsenti. Äritulud kokku olid 96,4 miljonit eurot (2022: 91,0 miljonit eurot), kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6 protsenti. Kontsern teenis 0,4 miljonit eurot ärikahjumit (2022: ärikahjum 0,7 miljonit eurot).

“Kolmanda kvartali müügitulemustes on näha majanduskeskkonna üldist jahenemist. Jahenemisega seotud konkurents on jõudnud hinnasurvesse, ning sellest lähtuvalt jäi kolmanda kvartali müügikäive ootustele alla, sõltumata headest mahtudest,” tõdes Omniva juhatuse esimees Mart Mägi. “Tulusid aitas tõsta varahommikuse kande ülevõtmine, kuid teenuse kvaliteediga ei saanud rahule jääda. Teenuse parandamise nimel astub Omniva pidevalt uusi samme postkontorite renoveerimisest ja teenindajate väljaõppest kuni uute sorteerimiskeskuste ehitamiseni. Rõõm on, et oleme saanud juba mitmeid rahvusvahelisi tunnustusi kui kõige kiiremini arenev postiettevõte regioonis,” lisas ta.

Omniva suuremad tegevused kolmandas kvartalis

Nurgakivi asetati regiooni kaasaegseima pakisorteerimisterminalile Kaunases, mis on plaanitud valmima 2024. aastal. Omniva investeerib uude pakisorteerimisterminali ja sinna paigaldatavasse sorteerimistehnoloogiasse üle 40 miljoni euro – see on kontserni seni suurim ühekordne investeering. 

Omniva jätkas postkontorite uuendamisega: esimese kolme kvartali jooksul on avatud postkontorid Sillamäel, Raplas, Narvas, Pärnus, Viimsis ja Kohtla-Järvel. Samuti jätkus uute pakiautomaatide võrgustiku laiendamine: tänavu paigaldab Omniva Eestis ligi 40 uut pakiautomaati ja vahetab mitukümmend vananenud pakiautomaati uute vastu. Augustis täiendas Omniva oma autoparki 42 uue keskkonnasäästliku elektriautoga Renault Kangoo ZE, et osutada rohelisemat paki- ja postiteenust.

Kevadel omandas ettevõte Parcelsea 700 erapakiautomaadiga võrgustiku – ärihoone või koduvärava ette paigaldatavat isiklikku pakiautomaati saab rentida igaüks ning neisse saavad pakke jätta kõik kullerid ja ka eraisikud. Selleks, et pakiautomaadi kasutamine ja kuvand oleks kõigile lihtsasti arusaadav, muudeti võrgustiku nime: Picapac nimi ütleb „pick a pack“ ehk “haara pakk”.

Teises kvartalis alustas Omniva uue teenusena varahommikust postikannet Viljandis, Pärnus, Tartus ja Tallinnas. Varahommikuse postikande teenust osutanud AS Express Post lõpetas kojukandeteenuse osutamise ja Omniva võttis teenuse üle, ent alguses esines mitmesuguseid tõrkeid. Suurim väljakutse oli postikullerite värbamine, seda eriti Harjumaal, kuid III kvartalis sai ettevõte protsessid sujuvalt tööle ning kandetase on nüüdseks enam kui 99%.

Lisaks panustas Omniva esmatasandi palgatõusu ligi 1,2 miljonit eurot, millega tõusid 1. juulist 950 esmatasandi töötaja töötasu. 

Omniva tegevust tõsteti esile ka rahvusvaheliselt. Ülemaailmne Postiliit (UPU) tunnustas Eestit ja Omnivat kui Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni postisektori eestvedajat. Tunnustus põhineb integreeritud postiarengu indeksil, mis hindab riigi postiteenuse ulatust, asjakohasust, töökindlust ja vastupidavust.

Kolmandas kvartalis alustas Omniva ka ettevalmistustega aastalõpu-eelseteks ülemaailmseteks ja kohalikeks ostupühadeks, mis igal aastal pakimahte kasvatavad.

2023. aasta III kvartali konsolideeritud vahearuanne on avaldatud SIIN.

Omniva (AS Eesti Post) on Eesti riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusala on logistika- (paki- ja postiteenuste) ning digi- ja rahvusvahelise transiiditeenuste osutamine. SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse pakkumine vastavalt Läti ja Leedu turul. UAB Omniva LT Sorting on asutatud uue logistikakeskuse rajamiseks Kaunasesse. OÜ Picapac põhitegevus on pakiautomaatide tehnoloogiliste lahenduste arendamine ning personaalse pakiautomaadi teenuse osutamine. OÜ Finbite põhitegevus on infoäri teenuste osutamine (e-arved).

 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616