02.09
2024

Omniva kasvatas poolaastaga pakimahte, traditsioonilised postiteenused languses

Kui pakimahud jätkavad e-kaubanduse kasvu tuules tõusutrendil, siis traditsiooniliste postiteenuste mahud on ootuspäraselt languses – siseriiklike kirjade kogus on vähenenud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 8%, samuti on 8% võrra vähenenud otsepostituste maht. Omniva alustas 2023. aasta aprillist järkjärgult varahommikuse lehekandega Eesti suuremates linnades, mille tulemusena on perioodika kandemahud kasvanud ligi 50% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Perioodikakandega seotud turumahud on aastases võrdluses vähenenud  4% võrra, mis on peamiselt mõjutatud teises kvartalis lõpetatud ajalehtede Eesti Päevaleht ja Pealinn ilmumisest paberil.

Omniva rahvusvahelise transiidi mahud kasvasid I poolaastal 28%, mida toetas hea koostöö ja integratsioonide loomised uute suurte rahvusvaheliste müügiplatvormidega.

Kontserni 2024. aasta esimese poolaasta müügitulust teenis grupp 42 protsenti Eesti klientidelt, 15 protsenti Leedust, 11 protsenti Lätist ja 32 protsenti teistest riikidest. Universaalne postiteenus moodustas müügitulust 7 protsenti.

Kontserni ärikahjum oli 0,7 miljonit eurot ja maksudejärgne puhaskahjum 0,7 miljonit eurot. Puhaskahjum suurenes 0,2 miljoni euro võrra võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Kahjumi kasvu on mõjutanud universaalse postiteenuse osutamisest tulenev kahjum 1,3 miljonit eurot, mis on I poolaastal kasvanud 0,2 miljoni euro võrra võrreldes eelmise aastaga. Positiivse mõjuna teenis kontsern I poolaastal Tallinnas Toompuiesteel asunud kinnistu müügist kasumit summas 1,1 miljonit eurot. Tulenevalt I poolaastal tegevuse efektiivsusmeetmete juurutamisest kajastuvad kontsernis ühekordsed koondamiskulud summas 0,6 miljonit eurot.

Omniva juhatuse esimehe Mart Mägi sõnul on Omniva suutnud muutustega kohaneda, sõltumata jätkuvast majanduslangusest ning konkurentsi tihenemisest. “Alustasime oma tegevuste ja tööprotsesside tõhustamist juba aasta alguses ja jätkame sellega ka aasta teises pooles kõikides Balti riikides. Traditsiooniliste posti- ja perioodikateenuste tugev langus sunnib meid otsima ja tugevdama positsioone rahvusvahelises väikesaadetiste transiidis. Olulise tõuke efektiivsuse kasvuks ja rahvusvahelise äri suurendamiseks peaks andma septembris uksed avav Kaunase logistikakeskus, mis viib meid oma strateegilise tähtsusega välisturgudele oluliselt lähemale."

Rahvusvahelise äri kasvu kommenteerides lisas Mägi, et see moodustab olulise osa Omniva kontserni tegevusest, mis toetab ettevõtte kogutulemust nii müügitulu kui kasumi vaates. Esimesel poolaastal toimus kliendibaasi aktiivne kasvatamine ja lisandus uus tegevuspiirkond Kesk-Aasia näol.

Omniva olulisemad tegevused teises kvartalis

Omniva gruppi kuuluv ja erapakiautomaatidega tegelev Picapac tõi aprillis Eestis turule uued, kaheksa-lahtrilised kogukonnapakiautomaadid, mis on mõeldud väiksemate kogukondade teenindamiseks ja kohtadesse, kus suured pakiautomaadid ei asu mugaval kaugusel.

Juunis pälvis Omniva selleaastasel vastutustundliku ettevõtluse indeksi mõõdikus keskmise ja suuremate ettevõtete arvestuses hõbetaseme. Tulemus on ettevõtte jaoks märkimisväärne, kuna esimest korda mõõdeti indeksis Omniva tegevust kontserniüleselt – see tähendab kõigis kolmes Balti riigis.

Omniva uue automatiseeritud logistikakeskuse ehitamise esimene etapp jõudis Kaunases lõpule ja bürooruumides alustasid juunikuu alguses tööd esimesed töötajad. Septembris täiemahulist tööd alustav Baltimaade kaasaegseim logistikakeskus hõlmab üle 21 000 m2 ja kontor mahutab 120 töökohta.
 
2024. aasta II kvartali konsolideeritud vahearuanne on avaldatud Omniva kodulehel.
 
Omniva (AS Eesti Post) on Eesti riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusala on logistika- (paki- ja postiteenuste) ning digi- ja rahvusvahelise transiiditeenuste osutamine. SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse pakkumine vastavalt Läti ja Leedu turul. UAB Omniva LT Sorting on asutatud uue logistikakeskuse rajamiseks Kaunasesse. OÜ Picapac põhitegevus on pakiautomaatide tehnoloogiliste lahenduste arendamine ning personaalse pakiautomaadi teenuse osutamine. OÜ Finbite põhitegevus on infoäri teenuste osutamine (e-arved).

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616